split_dhmz_webcam

Klik na sliku Split web kamera DHMZ
valovidhmz
Prognostička karta visina i smjer valova ECMWF (klik na sliku animacija)
EUMETSAT IC
Klik na sliku animacija satelitskih mjerenja EUMETSAT

Meteorološki priručnik za nautičare
Prof.dr.sc. Stjepan Lakoš, Dr.sc. Bojan Lipovšćak

meteorologija Jadrana ili  meteorološki priručnik za nautičare i sve one koji se morem bave" ....
 cilj nam je približiti meteorologiju korisnicima i pojasniti osnovne meteorološke pojmove i osobine vremena na Jadranu......
priručnik se stvara neprekidno, nadopunjuje i mijenja...
čitajte priručnik učite meteorologiju...
klikajte na slike i priloge priručnik je interaktivan......

Uvod

Aktivnosti čovjeka uvjetovane su stanjem atmosfere i vremenom koje je manifestacija tog stanja. Rad poljoprivrednika, ribara, pomoraca, zrakoplovaca i mnogih drugih zanimanja ovise o vremenu. Jedriličari, moto nautičari, wind surferi i obični kupači ovise o vremenu i svoje aktivnosti prilagođavaju vremenskoj situaciji i razvoju vremena.

Razvoj nautičke aktivnosti te njena ovisnost o vremenskim situacijama i prilikama navela nas je da napišemo ovu e-knjigu koja je namijenjena svakom kapetanu brodice kao priručnik koji ga upoznaje s osnovama meteorologije i karakteristikama vremena na Jadranu.
 
Priručnik je koncepcijski podijeljen u dva dijela koji se isprepliću i nadopunjuju. U prvom djelu nastojali smo čitatelja upoznati s osnovnim pojmovima meteorologije i meteorološkim pojavama koje se svakodnevno susreću pri boravku na moru, temperatura, tlak, vlaga, stanje mora.  Prikazani su osnovni mehanizmi stvaranja vjetra, oblaka, oborine, linija nestabilnosti i atmosferskih fronti te ciklone i anticiklone te su objašnjeni najosnovniji meteorološki instrumenti. U drugom djelu pobliže su prikazane osobine Jadranskog mora, klima te meteorološke prilike povezane uz vjetar na istočnoj obali Jadrana. Posebno poglavlje posvećeno je plovidbi u različitim meteorološkim situacijama i prognoziranju vremena na temelju lokalnih znakova promjene vremena.  Svjesni smo činjenice da u nas svaki lokalitet ima svoj "babin kut" iz kojeg najčešće dolazi promjena vremena, te da je nemoguće obuhvatiti sva iskustvena pravila za prognozu vremena na pojedinom lokalitetu. Posebno poglavlje obrađuje prognozu na temelju lokalnih znakova vremena.
Prognoza za pojedine akvatorije Jadrana obuhvaća prognozu vjetra, valova , oborine i naoblake prognostički meteogram i trenutačnu satelitsku i radarsku sliku.


Nadamo se da će ovaj digitalni priručnik  korisno poslužiti mnogim  ljubiteljima plavih prostranstava i zaljubljenicima u plovidbu i lutanje među otocima Jadrana.


Internet je danas dominantan izvor informacija i različitih prognoza vremena. Problem s kojim se nautičari susreću je  u velikom broju  davatelja informacije, te je često nepoznat izvor prognostičkog materijala, kao i vjerodostojnost informacije. Aplikacije za mobitele koriste različite izvore, ali rijetke navode na temelju kojeg modela ili metode je prognoza izrađena. 
Pomorski Meteorološki Centar  - Državnog HidroMeteorološkog Zavod-a (PMC DHMZ) pored meteoroloških radio obavijesti izdaje i obavijesti na internetu  hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku za Pomorce te prognozu za nautičare.

U Priručniku su korišteni  prognostički materijali nastali obradom rezultata izračuni numeričkih modela ALADIN DHMZ-a i globalnog modela prognoze vremena ECMWF-a. Korišteni su podaci mjerenja mreže meteoroloških postaja DHMZ-a, meteoroloških radara DHMZ-a ARSO i EUMETNET - OPERA, meteorološki sateliti EUMETSAT-a, mjerenja Blitzortung za registraciju električnih pražnjenja.  Izvori fotografija i videa su Crometeo, arhiva DHMZ-a, internet Facebook, Youtube te osobna arhiva autora.

Priučnik u pdf obliku (168 Mb ) možete preuzeti ako nam se javite na naš mailPratite nas i na Facebook-u na adresi meteorološki priručnik za nautičare.


Aktualna prognoza za akvatorije Jadrana


QR kod.


Orografski oblak otok Svetac foto B. Gracin
Kapić povrh Sveca foto B. Gracin
klik ovdje prognoza za akvatorij Visa


kompozit radar
DHMZ radar kompozit klik na sliku animacija

vjetar i tlak
DHMZ prognoza vjetra i tlaka danas u 12UTC
klik ovdje animacija


Vela Stiniva
Vela Stiniva otok Hvar
 ©® 2014. 2018.2022. 2024. zabranjeno umnažanje i kopiranje bez dozvole