<
Home Sadržaj O autorima

banner

Vrijeme u akvatorijima Jadrana
 "klik" na naziv  akvatorija   =   link na stranicu ....SJEVERNI JADRAN
sjeverni Jadran
SREDNJI JADRAN
srednji Jadran
JUŽNI JADRAN
juzni Jadran


Na ovoj stranici Meteorološkog priručnika za nautičare moguće je jednim klikom miša dobiti podatke za pojedini akvatorij Jadrana  i to:

trenutačnu radarsku sliku,
meteograme i prognostička polja.


Prikaz prognostičkih polja je napravljen kao animacija za idučih 24 sata. Prikazana su  polja oborine, naoblake, maksimalnih udara vjetra na 10 metara visine  i smjera valova.

Prikazani su meteogrami  akvatorija koji sadrži podatke prognostičkim vrijednostima temperature, tlaka zraka, količine oborine, naoblake,  smjeru i brzini vjetra  te visine valova.

Pomorske meteorološke obavijesti

Pomorske meteorološke obavijesti ili prognoza za pomorce i nautičare  standardnog su oblika a sastoje se od upozorenja, opisa vremenska situacije, tj. kratkog pregleda sinoptičke situacije i prognoze vremena. Prognoze se odnose na meteorološku podjelu Jadrana u tri zone, sjeverni srednji i južni Jadran. Dostupne su na radio valovima, internetu te u pisanom obliku u marinama i ispostavama lučkih kapetanija.
Obalne radio stanice emitiraju ih u redovitim i izvanrednim emisijama - najčešće uz vijesti ili novosti. U slučju pojave opasnih meteoroloških pojava  upozorenja se emitiraju odmah po uočavanju opasne meteorološke pojave, kao što su iznenadna pojava jakog i olujnog vjetra, visoki valovi, nevera, pijavica, tornado i slično. Upozorenje se emitira po rasporedu postaje sve dok pojava traje. Pregled i prognoza vremena za Jadransko more daje se po područjima i to: sjeverni, srednji i južni  Jadran i to za otvoreno more i priobalje, otočno područje i kanale. Prognoze vremena odnose se na 12 i 24 sata te prognoziraju do 3 dana unaprijed.

Internet i aplikacije za mobilne uređaje  danas su dominantan izvor informacija o vremenu i prognoze vremena.

Problem je  u velikom broju  davatelja informacije, te je često nepoznat izvor prognostičkog materijala. Aplikacije za mobilne telefone i mobilne platforme koriste različite izvore prognoze, ali rijetke navode izvor informacija tj.  na temelju kojeg modela ili metode je prognoza izrađena.  Prognostičke podloge koje koristimo su rezultat  modela Aladin i ECMWF, te prognoze DHMZ-a.

Pomorski meteorološki centar  DHMZ-a pored meteoroloških radio obavijesti izdaje i obavijesti na internetu  i to za Jadran (na  hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku), obavijesti za za pomorce, te prognozu za nautičare.
EUMETSAT zračne mase

Klik na sliku pokreće animaciju slike IC kanal snimljenu sa geostacionarnog satelita EUMETSAT
Električni izboji - munje prema registraciji Blitzortung.org za istočni dio Sredozemnog mora.
Za prikaz karte istočnog Sredozemlja kliknite na ovaj link
.
Udari vjetra - prognoza, na visini 10 m iznad površine,
model ALADIN DHMZ
zoom
OPERA radar kompozit

OPERA
radar kompozit/animacija

Meteoalarm - Hrvatska danas
Hrvatska danas

Meteoalarm - Hrvatska sutra
hrvatska sutra

METEOALARM - Moguče je zakašnjenje objave informacije na ovom poslužitelju u odnosu na www.meteoalarm.eu poslužitelj. Za upozorenja u stvarnome vremenu objavljena od pripadajuče nacionalne meteorološke službe molimo Vas koristite www.meteoalarm.eu.

© 2014. - 2015. zabranjeno umnažanjei kopiranje bez dozvole
 
  Meteorološki elementi        Meteorologija Jadranskog mora        Home    O autorima