"klik" na odaberite akvatorij   =   link na stranicu ....
Aktualna prognoza za akvatorije JadranaQR kod.


Vrijeme u akvatorijima Jadrana

Meteorološki Jadransko more je podijeljeno na tri zone sjeverni, srednji i južni Jadran. METEOALARM sustav automatskog uzbunjivanja na opasne meteorološke pojave uvodi šest meteoroloških zona. Uvažene su posebnosti Podvelebitskog primorja, Kvarnera i Kvarnerića te zapadne obale Istre.
Ovim priručnikom za nautičare pokušali smo uvažiti što više meteoroloških osobina Jadrana pa je predložena podjela na 24 akvatorija. Vrijeme nad pojedinim akvatorijem Jadranskog mora različito je od akvatorija do akvatorija. Na osobine vremena utječe orografija terena, položaj i smjer prostiranja otoka i planina, udaljenost od kopna, otvorenost obale prema pučini.

Na ovoj stranici Meteorološkog priručnika za nautičare moguće je jednim klikom miša dobiti podatke za pojedini akvatorij Jadrana  i to:

trenutačnu radarsku sliku,
satelitsku sliku
meteograme i prognostička polja.


Prikaz prognostičkih polja je napravljen kao animacija za idućih 36 sati. Prikazana su  prognostička polja oborine, naoblake, maksimalnih udara vjetra na 10 metara visine  i smjera valova.

Prikazani su meteogrami  akvatorija koji sadrži podatke prognostičkim vrijednostima temperature, tlaka zraka, količine oborine, naoblake,  smjeru i brzini vjetra  te visine valova.


Pomorske meteorološke obavijesti

Pomorske meteorološke obavijesti ili prognoza za pomorce i nautičare  standardnog su oblika a sastoje se od upozorenja, opisa vremenska situacije, tj. kratkog pregleda sinoptičke situacije i prognoze vremena. Prognoze se odnose na meteorološku podjelu Jadrana u tri zone, sjeverni srednji i južni Jadran. Dostupne su na radio valovima, internetu te u pisanom obliku u marinama i ispostavama lučkih kapetanija.
Obalne radio stanice emitiraju ih u redovitim i izvanrednim emisijama - najčešće uz vijesti ili novosti. U slučaju pojave opasnih meteoroloških pojava  upozorenja se emitiraju odmah po uočavanju opasne meteorološke pojave, kao što su iznenadna pojava jakog i olujnog vjetra, visoki valovi, nevera, pijavica, tornado i slično. Upozorenje se emitira po rasporedu postaje sve dok pojava traje. Pregled i prognoza vremena za Jadransko more daje se po područjima i to: sjeverni, srednji i južni  Jadran i to za otvoreno more i priobalje, otočno područje i kanale. Prognoze vremena odnose se na 12 i 24 sata te prognoziraju do 3 dana unaprijed.

Internet i aplikacije za mobilne uređaje  danas su dominantan izvor informacija o vremenu i prognoze vremena.

Problem je  u velikom broju  davatelja informacije, te je često nepoznat izvor prognostičkog materijala. Aplikacije za mobilne telefone i mobilne platforme koriste različite izvore prognoze, ali rijetke navode izvor informacija tj.  na temelju kojeg modela ili metode je prognoza izrađena.  Prognostičke podloge koje koristimo su rezultat  modela Aladin i ECMWF, te prognoze DHMZ-a.

Pomorski meteorološki centar  DHMZ-a pored meteoroloških radio obavijesti izdaje i obavijesti na internetu  i to za Jadran (na  hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku), obavijesti za pomorce, te prognozu za nautičare.

Udari vjetra - prognoza, na visini 10 m iznad površine,
model ALADIN DHMZ
animacija udari vjetra

DHMZ prognoza za nauticare
DHMZ prognoza za nautičare
EUMETSAT IC

Klik na sliku pokreće animaciju slike IC kanal snimljenu s geostacionarnog satelita EUMETSAT

Električni izboji - munje prema registraciji Blitzortung.org za istočni dio Sredozemnog mora. Za prikaz karte istočnog Sredozemlja kliknite na ovaj link.