<
Home Sadržaj O autorima

banner

Linkovi su na slikama ili u tekstu, za dobro surfanje po meteorološkom priručniku koristite sve raspoložive linkove klik na link ili na sliku.

Meteorologija


Meteorologija potječe od grčke riječi meteoron koja se odnosila na sve pojave na nebu.

U ovom dijelu priručnika obrađujemo opće pojmove koji se upotrebljavaju u meteorologiji, te objašnjavamo osnovne principe meteorološkog mjerenja i osmatranja.
Čitaocima koji su upoznati s temperaturnim skalama, vrstama naoblake te poznaju osobine vjetra, oborine i ostalih vremenskih pojava, predlažemo da ovaj dio pročitaju za podsjećanje na zaboravljene ili manje korištene pojmove.

Vremenski procesi odvijaju se u atmosferi pa je neophodno upoznati se s njezinim sastavom, osobinama i naravno podjelom. Meteorološki elementi su uglavnom fizikalne veličine koje možemo mjeriti i registrirati instrumentima to su temperatura, tlak, vlaga zraka, brzina vjetra a meteorološke pojave su pojave vremena koje se opisuju i razvrstavaju u različite kategorije na primjer  oborine, vidljivost , naoblaka vrste i rodovi oblaka.


Pijavica Mljet 22 07 14 Ivan Cacic
Pijavica Mljet 22.07.2014.
foto Ivan Čačić

meteorološka plutaća
meteorološka plutaća

Svaki pojašnjeni meteorološki pojam nastojali smo povezati s njegovim prikazom na meteorološkim podlogama - kartama, trenutačnim vrijednostima ili prognoziranim vrijednostima. Klikom na slike karata pokreću se animacije prognostičkih polja ili mjerenih podataka.
Za povečane slike klik na sliku.
fronte sutra
Prognoza za naredni dan

kompozit radar
DHMZ radar kompozit
animacija
vjetar i tlak
vjetar i tlak

pijavica prizna
pijavica Prizna 18.08.2015.
foto Domagoj Mačković

Makarska luka
Makarska pogled na luku
heliograf Hvar
Heliograf - GMP Hvar

©® 2014. zabranjeno umnažanje i kopiranje bez dozvole
  Meteorološki elementi        Meteorologija Jadranskog mora        Home    O autorima