Meteogram

Meteogram: Prikaz meteoroloških podataka kroz grafikone.

Meteogram prikazuje prognostičke vrijednosti meteoroloških elemenata izračunatih pomoću numeričkog modela za prognozu vremena. Elementi su prikazani u vremenskom slijedu za pojedinu lokaciju. Prikazane su prognozirane vrijednosti:

-  količine naoblake (1/8)
-  količine oborine (mm/h),
-  temperatura i vlažnost zraka,
-  prizemnog tlaka  zraka (hPa)
-  smjera vjetra
-  srednje  brzine vjetra (m/s)
-  udari vjetra na 10 m visine (m/s)
-  značajna visina valova (m).
meteogram Kornati DHMZ

Klik na sliku link na aktualni meteogram Kornati


Meteogram se sastoji od opisa (sastavnica - osnovni podaci) te šest grafikona koji prikazuju meteorološke elemente.

Opis ili sastavnica navodi informacije o numeričkom modelu, start modela i broj sati za koje prognoza važi. Naveden je podatak o geografskoj lokaciji mjesta - geogtafske koordinate - za koju je meteogram izrađen.

Grafikoni meteograma prikazuju sljedeće meteorološke elemente:

X os vrijeme označeno danom i satima, oznake vremena su svakih 12 sati te je označen i datum na koji se sat odnosi. Prikazano razdoblje vremena je tri dana (šest segmenata od 12 sati).

Y os je prognozirani iznos vrijednosti meteorološkog elementa, prikazana je i jedinica mjerenja (%, mm/3h. hPa,m/s).


Ukupna naoblaka i oborina prikazane su stupićima (histogram), prizemni tlak, srednja brzina vjetra i udari vjetra linijom a smjer vjetra strelicama.

Ukupna naoblaka – prikazana je postotak pokrivenosti neba oblacima, vrijednosti su u osminama a prikazuje oblake svih vrsta (prikazana je sumarna količina visokih, srednjih i niskih oblaka bez obzira na rod i vrstu).
- prikazana je vrste oblaka u tri kategorije: visoka (trokut), srednja (četverokut) i niska (krug).

Ukupna oborina
prikazana je prognozirana količina oborine u milimetrima na sat i numerički za razdoblje od šest sati ( mm/6h ). Kiša je prikazana tamno plavom bojom a snijeg svjetloplavim stupićima. Iz oblika stupića može se zaključiti količina i intenzitet prognozirane oborine kao i način na koji će se manifestirati pljuskovi ili kontinuirana oborina.

Temperatura (C) i vlaga (%) linijom su prikazane prognostičke vrijednosti temperature na 2 metra visine i prognostičke vrijednosti vlage zraka . Maksimalna i minimalna temperatura prikazane su brojčano crvenom i plavom bojom.


Prizemni tlak (hPa) prikazan je linijom te se iz nagiba linije očitava iznos i tendencija promjene tlaka. Nagib linije prikazuje brzinu promjene tlaka nagli porast, pad ili konstantan tlak.

Smjer vjetra prikazan je strelicama koje označavaju smjer iz kojeg vjetar puše. Očitanjem smjera i vremena na X osi dolazi se do spoznaje kada se očekuje promjena smjera vjetra.

Visina i smjer valova odnosi se na izračun značajne visine valova u metrima a prikazane vrijednosti su neprekidna linija. Smjer nailaska valova je prikazan strelicama.

Meteorološki priručnik za nautičare u interaktivnom modu u poglavlju prognoze vremena za pojedine akvatorije koristi se jednostavniji oblik meteograma. Meteogram je namjenjen za sve korisnike a ne samo za nuatičare te je prikaz pojednostavljen. Prikazuje prognozirano vrijeme, temperaturu, vjetar i količinu oborine.
meteogram primjer

Primjer 1. bura

Meteogram je izrađen modelom ALADIN 02.02.2016. u 12 UTC. Prognozirane su vrijednosti meteoroloških elemenata za razdoblje 02.02.2016. od 12 UTC (13 sati po lokalnom vremenu) do 05.02.2016. u 12 UTC.
Mjesto na koje se meteogram odnosi je definirano s koordinatam 44.93 N i 14.88 E.
Letimičnim pregledom meteograma možemo zaključiti da sutra navečer očekuje promjena vremena i to jaka bura i obilna oborina.
Detaljni opis vremena bio bi: sljedećih dvanaest sati puhat će slab zapadni vjetar uz oblačno vrijeme i slabu kišu. Pad tlaka ukazuje na pritjecanje toplog zraka. Vjetar će postupno pojačati i skrenuti na južne smjerove uz oblačno vrijeme i slabu oborinu. Takvo vrijeme potrajat će 12 sati a nakon toga očekuje se porast tlaka i promjena smjera vjetra na buru te njegovo naglo pojačanje srednje brzine oko 20 m/s (jak olujni vjetar) uz udare do 33 m/s (orkanski vjetar) uz obilnu oborinu – po izgledu histograma najvjerojatnije pljusak – porast tlaka znači pritjecanje hladnog zraka što ukazuje na prolaz hladne fronte. Po prolazu fronte razvedravanje i prestanak oborine, bura u smirivanju uz kratkotrajnu tramuntanu.


meteogram primjer

Primjer 2. jugo

Meteogram je izrađen modelom ALADIN 09.02.2016. u 00 sati UTC (01 sati po lokalnom vremenu). Odnosi se na razdoblje od 09.02.2016.u 00 sati do 12.02.2016. u 00 sati.
Lokacija na koju se meteogram odnosi definirana je koordinatama 44.14 N i 14.79 E.
Prva analiza meteograma ukazuje na pad tlaka, porast naoblake, jačanje vjetra iz južnog kvadranta.
Detaljni opis vremena bio bi: prvih 12 sati stabilno s malom naoblakom uz umjeren zapadni vjetar. Idućih 12 sati promjena vremena, naoblačenje, pad tlaka i promjena smjera vjetra na jugo koje će padom tlaka jačati na jako i vrlo jako da bi rano ujutro idućeg dana doseglo olujnu jačinu. Oborina promjenljiva intenziteta ali male količine do 2 litre u 3 sata. Nakon 36 sati – (dan i pol) postupno slabljenje juga uz kratkotrajan lebić i tramuntanu. Porast tlaka – znači zahlađenje. Nakon 48 sati Potpuni prestanak oborine i razvedravanje uz vjetrove iz zapadnog kvadranta. Za dva i pol dana ponovo naoblačenje i jugo.


meteogram primjer