<
Home Sadržaj O autorima
banner

meteogram

Meteogram se sastoji od osnovnih podataka - opisa i pet grafikona koji prikazuju meteorološke elemente.

Opis ili sastavnica navodi ime numeričkog modela, start modela i broj sati za koje prognoza važi i geografsku lokaciju mjesta za koju je meteogram izrađen.

Meteorološki elementi su prikazani grafikonima kojima je:


X os vrijeme označeno danom i satima, oznake vremena su svakih 12 sati te je označen i datum na koji se sat odnosi. Prikazano razdoblje vremena je tri dana (šest segmenata od 12 sati).

Y os je prognozirani iznos vrijednosti meteorološkog elementa, prikazana je i jedinica mjerenja (%, mm/3h. hPa,m/s).


Ukupna naoblaka i oborina prikazane su stupićima (histogram), prizemni tlak, srednja brzina vjetra i udari vjetra linijom a smjer vjetra strelicama.

Ukupna naoblaka – prikazana je postotak pokrivenosti neba oblacima, vrijednosti su u osminama a prikazuje oblake svih vrsta (prikazana je sumarna količina visokih, srednjih i niskih oblaka bez obzira na rod i vrstu).
- prikazana je vrste oblaka u tri kategorije: visoka (trokut), srednja (četverokut) i niska (krug).

Ukupna oborina
prikazana je prognozirana količina oborine u milimetrima na sat i numerički za razdoblje od šest sati ( mm/6h ). Kiša je prikazana tamno plavom bojom a snijeg svjetloplavim stupićima. Iz oblika stupića može se zaključiti količina i intenzitet prognozirane oborine kao i način na koji će se manifestirati pljuskovi ili kontinuirana oborina.

Temperatura i vlaga (hPa) linijom su prikazane prognostičke vrijednosti temperature na 2 metra visine i prognostičke vrijednosti vlage zraka . Maksimalna i minimalna temperatura prikazane su brojčano crvenom i plavom bojom.


Prizemni tlak (hPa) prikazan je linijom te se iz nagiba linije očitava iznos i tendencija promjene tlaka. Nagib linije prikazuje brzinu promjene tlaka nagli porast, pad ili konstantan tlak.

Smjer vjetra prikazan je strelicama koje označavaju smjer iz kojeg vjetar puše. Očitanjem smjera i vremena na X osi dolazi se do spoznaje kada se očekuje promjena smjera vjetra.

Visina i smjer valova odnosi se na izračun značajne visine valova u metrima a prikazane vrijednosti su neprekidna linija. Smjer nailaska valova je prikazan strelicama.


meteogram Kornati DHMZ

Klik na sliku link na aktualni meteogram Kornati

Meteogram prikazuje prognostičke vrijednosti meteoroloških elemenata izračunatih pomoću numeričkog modela za prognozu vremena. Elementi su prikazani u vremenskom slijedu za pojedinu lokaciju. Prikazane su prognozirane vrijednosti

-  količine naoblake (1/8)
-  količine oborine (mm/h),
-  temperatura i vlažnost zraka,
-  prizemnog tlaka  zraka (hPa)
-  smjera vjetra
-  srednje  brzine vjetra (m/s)
- udara vjetra na 10 m visine (m/s)
-  značajna visina valova (m).

Primjeri čitanja meteograma

Primjer 1. bura

Meteogram je izrađen modelom ALADIN 02.02.2016. u 12 UTC. Prognozirane su vrijednosti meteoroloških elemenata za razdoblje 02.02.2016. od 12 UTC (13 sati po lokalnom vremenu) do 05.02.2016. u 12 UTC.
Mjesto na koje se meteogram odnosi je definirano s koordinatam 44.93 N i 14.88 E.
Letimičnim pregledom meteograma možemo zaključiti da sutra navečer očekuje promjena vremena i to jaka bura i obilna oborina.
Detaljni opis vremena bio bi: sljedećih dvanaest sati puhat će slab zapadni vjetar uz oblačno vrijeme i slabu kišu. Pad tlaka ukazuje na pritjecanje toplog zraka. Vjetar će postupno pojačati i skrenuti na južne smjerove uz oblačno vrijeme i slabu oborinu. Takvo vrijeme potrajat će 12 sati a nakon toga očekuje se porast tlaka i promjena smjera vjetra na buru te njegovo naglo pojačanje srednje brzine oko 20 m/s (jak olujni vjetar) uz udare do 33 m/s (orkanski vjetar) uz obilnu oborinu – po izgledu histograma najvjerojatnije pljusak – porast tlaka znači pritjecanje hladnog zraka što ukazuje na prolaz hladne fronte. Po prolazu fronte razvedravanje i prestanak oborine, bura u smirivanju uz kratkotrajnu tramuntanu.


meteogram primjer

Primjer 2. jugo

Meteogram je izrađen modelom ALADIN 09.02.2016. u 00 sati UTC (01 sati po lokalnom vremenu). Odnosi se na razdoblje od 09.02.2016.u 00 sati do 12.02.2016. u 00 sati.
Lokacija na koju se meteogram odnosi definirana je koordinatama 44.14 N i 14.79 E.
Prva analiza meteograma ukazuje na pad tlaka, porast naoblake, jačanje vjetra iz južnog kvadranta.
Detaljni opis vremena bio bi: prvih 12 sati stabilno s malom naoblakom uz umjeren zapadni vjetar. Idućih 12 sati promjena vremena, naoblačenje, pad tlaka i promjena smjera vjetra na jugo koje će padom tlaka jačati na jako i vrlo jako da bi rano ujutro idućeg dana doseglo olujnu jačinu. Oborina promjenljiva intenziteta ali male količine do 2 litre u 3 sata. Nakon 36 sati – (dan i pol) postupno slabljenje juga uz kratkotrajan lebić i tramuntanu. Porast tlaka – znači zahlađenje. Nakon 48 sati Potpuni prestanak oborine i razvedravanje uz vjetrove iz zapadnog kvadranta. Za dva i pol dana ponovo naoblačenje i jugo.


meteogram primjer