<
Home Sadržaj O autorima

banner

meteogram

Meteogram se sastoji od osnovnih podataka - opisa i pet grafikona koji prikazuju meteorološke elemente.

Opis ili sastavnica navodi ime numeričkog modela, start modela i broj sati za koje prognoza važi i geografsku lokaciju mjesta za koju je meteogram izrađen.

Meteorološki elementi su prikazani grafikonima kojima je:


X os vrijeme označeno danom i satima, oznake vremena su svakih 12 sati te je označen i datum na koji se sat odnosi. Prikazano razdoblje vremena je tri dana (šest segmenata od 12 sati).

Y os je prognozirani iznos vrijednosti meteorološkog elementa, prikazana je i jedinica mjerenja (%, mm/3h. hPa,m/s).


Ukupna naoblaka i oborina prikazane su stupićima (histogram), prizemni tlak, srednja brzina vjetra i udari vjetra linijom a smjer vjetra strelicama.

Ukupna naoblaka – prikazana je postotak pokrivenosti neba oblacima, vrijednosti su od 0 do 100% i prikazuje oblake svih vrsta (prikazana je sumarna količina visokih, srednjih i niskih oblaka bez obzira na rod i vrstu).

Ukupna oborina je prognozirana količina oborine u milimetrima za razdoblje od tri sata ( mm/3h ). Iznos je prikazan stupićima. Iz oblika stupića može se zaključiti količina i intenzitet prognozirane oborine kao i način na koji će se manifestirati pljuskovi ili kontinuirana oborina.

Prizemni tlak (hPa) prikazan je linijom te se iz nagiba linije očitava iznos i tendencija promjene tlaka. Nagib linije prikazuje brzinu promjene tlaka nagli porast, pad ili konstantan tlak.

Smjer vjetra prikazan je strelicama koje označavaju smjer iz kojeg vjetar puše. Očitanjem smjera i vremena na X osi dolazi se do spoznaje kada se očekuje promjena smjera vjetra.

Brzina vjetra odnosi se na izračun brzine vjetra na 10 m visine nad tlom odnosno morem, prikazana je srednja brzina vjetra plava linija i udari vjetra crvena linija. Jedinica mjerenja je m/s. Na grafikonu brzine vjetra označene su i dvije linije paralelne s X osi koje označavaju područje jakog do olujnog vjetra ( 6 do 7 Beauforta) brzine vjetra od 10.7 do 17.1 m/s.


meteogram Kornati DHMZ

Klik na sliku link na aktualni meteogram Kornati

Meteogram prikazuje prognostičke vrijednosti meteoroloških elemenata izračunatih pomoću numeričkog modela za prognozu vremena. Elementi su prikazani u vremenskom slijedu za pojedinu lokaciju. Prikazane su prognozirane vrijednosti

-  količine naoblake (%)
-  količine oborine (mm/h),
-  prizemnog tlaka  zraka (hPa)
-  smjera vjetra
-  srednje  brzine vjetra (m/s)
- udara vjetra na 10 m visine (m/s).

Primjeri čitanja meteograma

meteogram primjer


Primjer 1.

Meteogram je izrađen modelom ALADIN a prognozirane su vrijednosti meteoroloških elemenata za razdoblje 02.02.2016. u 12 UTC ( 13 sati po lokalnom vremenu) do 05.02.2016. u 12 UTC.
Mjesto na koje se meteogram odnosi je definirano s 44.93 N i 14.88 E.

Letimičnim pregledom meteograma možemo zaključiti da nas sutra navečer očekuje promjena vremena i to jaka bura i obilna oborina

Detaljni opis vremena bio bi:
sljedećih dvanaest sati puhat će slab zapadni vjetar uz oblačno vrijeme i slabu kišu. Pad tlaka ukazuje na pritjecanje toplog zraka. Vjetar će postupno pojačati i skrenuti na južne smjerove uz oblačno vrijeme i slabu oborinu. Takvo vrijeme potrajat će 12 sati a nakon toga očekuje se porast tlaka i promjena smjera vjetra na buru te njegovo naglo pojačanje srednje brzine oko 20 m/s (jak olujni vjetar) uz udare do 33 m/s (orkanski vjetar) uz obilnu oborinu – po izgledu histograma najvjerojatnije pljusak – porast tlaka znači pritjecanje hladnog zraka što ukazuje na prolaz hladne fronte. Po prolazu fronte razvedravanje i prestanak oborine, bura u smirivanju uz kratkotrajnu tramuntanu.Primjer 2.


Meteogram je izrađen modelom ALADIN odnosi se na razdoblje 09.00 u 00 sati UTC ili 01 sat po lokalnom vremenu do 12.02.2016. u 00 UTC.
Lokacija na koju se meteogram odnosi je 44.14 N i 14.79 E.
Prva analiza meteograma ukazuje na pad tlaka, porast naoblake i jačanje vjetra i to južnih smjerova.
Prvih 12 sati stabilno s malom naoblakom uz umjeren zapadni vjetar. Idućih 12 sati promjena vremena, naoblačenje, pad tlaka i promjena smjera vjetra na jugo koje će padom tlaka jačati na jako i vrlo jako da bi rano ujutro idućeg dana doseglo olujnu jačinu. Oborina promjenljiva intenziteta ali male količine do 2 litre u 3 sata. Nakon 36 sati – dan i pol postupno slabljenje juga uz kratkotrajan lebić i tramuntanu. Porast tlaka – znači zahlađenje. Nakon 48 sati Potpuni prestanak oborine i razvedravanje uz vjetrove iz zapadnog kvadranta. Za dva i pol dana ponovo naoblačenje i jugo.

meteogram primjer

© ® 2014.2015, 2016 zabranjeno umnažanje  i kopiranje bez dozvole


  Meteorološki elementi        Meteorologija Jadranskog mora        Home    O autorima