Agrometeorološka prognoza od 15. do 21. srpnja 2019.


Sljedeći tjedan prognoziramo vrlo promjenljivo i nestabilno vrijeme. Moguć je jači razvoj dnevne naoblake uz lokalne pljuskove i grmljavinu te pojačan vjetar. Sredina tjedna u unutrašnjosti i na Jadranu bit će kišovita i oblačna te su moguće veće količine oborine. Na Jadranu će zapuhati jugo. Krajem tjedna više sunčanih razdoblja i porast temperature zraka. Prognoziramo temperaturne sume niže od prosjeka za ovo doba godine.


Minimalna temperatura zraka u unutrašnjosti od 10° do 15° C. U planinskim predjelima od 9° do 12°C, a na Jadranu od 18° do 20°C.


Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 22° do 27°C. Uz obalu Jadrana i na otocima će najviše dnevne temperature biti oko 28°C, a u zaobalju i Dalmatinskoj zagori do 30°C. U planinskim krajevima najviša dnevna temperatura zraka do 21°C.


Oborinu prognoziramo sredinom tjedna. Lokalno su moguće veče količine oborina. U planinskim krajevima sjeverozapadne i središnje Hrvatske pasti će u prosjeku oko 40 litara kiše na četvorni metar. U Slavoniji i Baranji do 30 litara kiše na četvorni metar. U Istri i na Jadranu prognoziramo oko 50 litara kiše na četvorni metar.


Srednja dnevna temperatura tla na 20 cm dubine u unutrašnjosti će biti oko 24°, u Lici oko 22°C, uz obalu i na otocima od 25° do 28°C.


Na Jadranu će u srijedu zapuhati jugo. Krajem tjedna postupna prestanak juga te će zapuhati vjetrovi dnevne cirkulacije uz poslijepodnevni maestral. Temperatura mora od 23° do 26°C.


Prognoziramo 6 do 10 sati sijanja sunca dnevno. Vremenske prilike zbog čestih oborina neće biti povoljne za obavljanje radova na otvorenom. Zbog valge i veće količine oborine preporučuje se primjena zaštitnih sredstava protiv biljnih bolesti i pljesni. Obavezno čišćenje odvodnih kanala od raslinja.