Agrometeorološka prognoza od 23. do 29. rujna 2019.


Početak tjedna oblačno uz jugo i kišu koja će biti obilnija na Jadranu. Temperature zraka u porastu.

Sredinom tjedna promjenljivo vrijeme bez kiše ali uz jutarnje magle u unutrašnjosti. Za kraj tjedna prognoziramo u sjeverozapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu novo naoblačenje s kišom. Temperaturne sume bit će iznad prosjeka za ovo doba godine.


Minimalna temperatura zraka u unutrašnjosti od 10° do 14° C. U planinskim predjelima od 8° do 10° C, uz obalu Jadrana od 16° do 18°C, na otocima oko 20°C.


Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 20° do 24°, uz obalu Jadrana i na otocima oko 25°C, a u zaobalju i Dalmatinskoj zagori do 24°C. U planinskim krajevima najviša dnevna temperatura zraka do 19°C.


Oborine prognoziramo u ponedjeljak i utorak u sjeverozapadnoj, i središnjoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu gdje će pasti do 30 litara kiše na četvorni metar. U Slavoniji i Baranji, kiša će padati u utorak te prognoziramo do 20 litara kiše na četvorni metar. Na srednjem i južnom Jadranu kiša će padati u utorak. Prognoziramo do 50 litara oborine na četvorni metar. U subotu ponovno pogoršanje vremena uz kišu u sjeverozapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu.


Površinski sloj zemlje je u većem dijelu Slavonije i Baranje te uz Jadran suh, oborina koja će pasti smanjit će sušu. Srednje dnevne temperature tla na 20 cm dubine bit će u unutrašnjosti oko 21°, u Lici do 20°C, uz obalu i na otocima od 23° do 25°C.


Na Jadranu će tjedan započeti s jakim jugom koje će puhati do srijede. Od srijede smirivanje juga i vjetrovi dnevne cirkulacije. Temperatura mora od 22° do 24°C.


Prognoziramo od 5 do 8 sati sijanja sunca dnevno. Vremenske prilike zbog kiše neće biti povoljne za obavljanje radova na otvorenom. Preporučujemo pripreme za raniju berbu i čišćenje odvodnih kanala od raslinja.

(korištene podloge WMO i DHMZ-a)